Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novinky roku 2015 a předcházejících

31. 12. 2015

Od června 2011, kdy byla dokončena většina příspěvků, už uplynulo 4,5 roku. Za tu dobu jsem dostal minimální zpětnou vazbu: jeden komentář a žádný e-mail.

Což mě moc nemotivovalo ke zveřejňování dalších zajímavostí a informací. Zatím je tedy uvedu alespoň v přehledu.

1. Zřejmě první výtisk Christlovy kroniky je uložen v archivu v Chebu, má mnohem menší rozsah (465 stran) než měla ta verze, o které se zmiňuje roku 1913 Alois John v časopise Unser Egerland - píše o více než 1000 stranách. Těch dalších více než 500 stran zřejmě připsal jeho praynovec (?) Wilhem Christl okolo roku 1899 a jsou k dispozici pouze fragmenty od bývalých obyvatel Mnichova.

2. Kronika Schöttner, Rudolf: Gemeindegedenkbuch der Stadt Einsiedl von 1918 - 1938 je také uložena v SOkA v Chebu.

3. Nařízení z roku 1727 o povinných stezkách se v archivu našlo, ale neobjevil jsem v něm nic, co by se mohlo týkat Mnichova.

4. Na Obecním úřadu jsem našel hřbitovní knihu od založení nového hřbitova v roce 1895 a podařilo se mi dešifrovat způsob číslování hrobů, takže vím, kde je kdo od roku 1895 pohřben.

5. Co se týče kaple P. M. Lurdské a kaple v klášteře, setkal jsem se zástupkyněmi Kongregace Školských sester de Notre Dame a dozvěděl se pár podrobností.

6. Podařilo se sehnat další pohlednice Mnichova a okolních obcí.

7. V roce 2015 byl po několika letech opět zpřístupněn fond Archiv města Mnichov (1526-1945), ve kterém je mnoho zajímavého.

8. Z Pozemkové knihy (1870-1962) na Katastrálním úřadě jsem zjistil všechny majitele mnichovských domů v průběhu těchto let i to, kde co bylo.

9. Studenti katedry geoinformatiky Univerzity Palackého v Olomouci vytvořili na základě dochovaných plánů a fotek model Mnichova, jak vypadal před požárem roku 1942. Ještě není úplně hotový, ale vypadá slibně.

10. Podařilo se zorganizovat setkání s mnichovskými rodáky v červnu 2012 v Německu, v červnu 2013 na pouti v Mnichově, v roce 2015 zase v Německu a v roce 2016 se plánuje jejich příjezd na pouť v červnu.

11. Podařilo se najít gotickou "mnichovskou madonu" a zjistit některé podrobnosti z její novodobé historie.

12. Podařilo se najít fotografie některých předmětů ukradených z kostela (stříbrná socha sv. Jiřího na křtitelnici, dřevěná socha evangelisty na kazatelně)

13. Podařilo se v mnoha různých zdrojích najít záznamy o historii zvonů v Mnichově, nepodařilo se ale zjistit původ nejstaršího současného zvonu, přivezeného odněkud asi krátce po 2. sv. válce.

14. Podařilo se identifikovat sochu sv. Jana Nepomuckého, která stávala u domu č.p. 12.

15. V archivech se podařilo najít, jak to bylo s tzv. nepřátelskou skupinou Jiřiny.

16. Diplomová práce Ingrid Wohlrabové na ZČU obsahuje mnoho zajímavých informací o německém obyvatelstvu Mnichova.

17. Zajistil jsem překlad všech všech tří mnichovských kronik (Christlova 1814, kronika 1732-1918 a kronika 1918-1938) do češtiny a přepis originálního textu Christlovy kroniky do počítačové podoby.

18. Podařilo se mi identifikovat tajemný kamenný objekt stojící vedle radnice.

19. Sehnal jsem Němci vydávaný Heimatbrief, celkem 695 čísel z 797 (k únoru 2015) a zajistil oskenování.

20. Podařilo se získat podrobnosti o pomníku (mauzoleu) Franze Stadlera v mnichovských lesích mezi Popovicemi a Číhanou.

A řada dalších věcí.

Bylo by mi velkou motivací do dalšího rozvoje tohoto webu, kdybych viděl, že je o jeho obsah zájem nejen ze statistik, které ukazují kdo ví co, ale i z nějaké zpětné vazby.

Petr Souček

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Discovering your Website

(Julie Christle, 6. 7. 2016 1:28)

I have reached your website for the first time today and I'm thrilled to know you are doing research on Mnichov. I'm particularly interested in anything you find related to my Christl ancestors. I have been researching my family history off and on for 30 years and knew of Peter Christl but as I can't read Czech or German, it has been tough going. I hope this reaches you as I would enjoy hearing from you! Julie

Discovering your Website

(Julie Christle, 6. 7. 2016 1:27)

I have reached your website for the first time today and I'm thrilled to know you are doing research on Mnichov. I'm particularly interested in anything you find related to my Christl ancestors. I have been researching my family history off and on for 30 years and knew of Peter Christl but as I can't read Czech or German, it has been tough going. I hope this reaches you as I would enjoy hearing from you! Julie

Mnichov

(beruška, 29. 5. 2016 21:15)

Dobrý večer.
Včera jsme byli s partou lidí na exkurzi v kostele a tak jsem si chtěla o Mnichovu něco zjistit. Obdivuji,kolik úsilí a času jste tomu věnoval.Máte to krásně zpracované.Většinou si něco prohlédnu,přečtu,ale nereaguji. Ale motivace je hnací motor a tak za sebe Vám děkuji za krásně zpracované stránky.Myslím,že až uběhne více času,přibude více lidí vděčných za to,že jste zjistil,dohledal a sepsal historii tohoto místa. S pozdravem A.Hejralová